De stooklijn 's nachts
Nachtverlaging
Dat is de instelling voor de nacht, als een lagere stooklijn gekozen is. De installatie is dus 'aan'. De ketel brandt ook 's nachts, alleen op een lager niveau. Stel dat u kiest voor een nachtverlaging van 5 °C. De watertemperatuur daalt dan met ongeveer 10 - 15 graden. De vraag is, hoe besparend dat is:
- Behalve die daling van de watertemperatuur, daalt ook de buitentemperatuur, en vaak met meer dan 5 °C. In dat geval stookt de regelaar 's nachts met een hogere watertemperatuur dan overdag. Dus i.p.v. 'uit' brandt de ketel harder dan overdag.
- En er gebeurt nog wat. Zoals al gezegd moeten stooklijnen altijd te hoog staan, want anders kunnen ze geen ruimte opwarmen. De daling is dan niet van 20 naar 15 °C, maar bijvoorbeeld van 23 naar 18 °C. Daarmee zal het wel iets afkoelen, maar als dat gebeurt, lopen de thermostaatkranen open. Er is dan wel water van een lagere temperatuur dan overdag, maar daarvan stroomt wel veel meer door de radiatoren. En dan koelt het niet meer af.
Nachtverlaging is om beide redenen dus nauwelijks verlaging. Men stookt dag en nacht bijna op hetzelfde niveau. Die zuinigheid is te verhogen door de ketel 's nachts niet te laten branden. 's Nachts uit kan wel, maar geeft wee andere problemen.
Hoeveel mag de nachttemperatuur zakken. Dat is het dilemma van de weersafhankelijke regeling. De installatie kan goed functioneren met een behoorlijk hoge nachttemperatuur, maar dan is ie zeker niet zuinig. Verlaag je die nachttemperatuur, dan is ie wel wat zuiniger, maar is het huis nooit op tijd warm.