Voetventielen zijn goed te herkennen, maar soms gaat het mis. Dan ziet men een aftapper of afsluitdop aan voor een voetventiel. Wanneer het voetventiel nodig is om om waterzijdig in te regelen, moet het wel echt een voetventiel zijn. Met een aftapper of afsluitdop kan het niet. Hieronder staan allemaal voetventielen. Rechts staan foto's van afsluiters, die niet geschikt zijn om in te regelen. Hiermee kunt u nagaan of u over voetventielen of iets anders beschikt.
Voetventielen zijn gemaakt van messing of roestvrij staal. Ze zijn altijd afgesloten door een moer, vaak zeskantig zodat deze met een steeksleutel open gedraaid kan worden, maar soms ook rond. Dan moet het met een waterpomptang, hoewel de moer beter handvast kan worden aangedraaid.
Verwijdert men die moer, dan komt er geen water uit. Hoogstens een paar druppeltjes, wanneer het ventiel een beetje lek is. Stroomt er wel water uit, dan heeft u een aftapper open gemaakt.
Wanneer men in een opengemaakt voetventiel kijkt, ziet men dikwijls een gat waarin een inbussleutel past. Daarmee kan men het voetventiel wat dichtdraaien, en daarmee de stromingsweerstand verhogen. Het is onderdeel van het waterzijdig inregelen.
Ballofixen
Ook dat zijn voetventielen, maar ongeschikt om goed te kunnen inregelen. De ballofix herkent men aan de gleuf op de leiding, waar direct een schroevendraaier in past. Daarmee kan men een holle kogel verstellen. Draai een kwart slag en de leiding is afgesloten. Dat maakt hem ook zo ongeschikt voor het inregelen. Het is ondoenlijk om een goede stand te vinden, en lukt dat wel, dan hoort men snel ruis.
Voetventiel met imbussleutel
Ook vloerverwarmingen hebben vaak voetventielen. Ook hiermee kan ingeregeld worden. Op de foto staan de voetventielen van de groepen. Daarnaast heeft ook de retour een voetventiel om in te regelen.