Doel
Ons inregelwerk heeft tot doel om met zo weinig mogelijk energieverbruik een zo goed mogelijk binnenklimaat te maken. Besparingen van 10% in de huishoudens en 20-25% in de kantoren, scholen, gemeentehuizen e.a. grotere gebouwen zijn heel normaal. Dan is het ook nog lekker warm. Een goed regelontwerp is daarbij belangrijk.
Besparen
Een slecht afgestelde auto start moeilijk, rijdt stotterend en verbruikt teveel brandstof. Gelukkig worden ze regelmatig afgesteld. Een niet goed afgestelde cv-installatie werkt eveneens slecht. Geen efficiënte verbranding, verkeerde watertemperaturen. De gevolgen zijn dat het 's morgens niet op tijd warm is, dat er 's nachts gestookt moet worden, en dat niet elk vertrek warm genoeg is.
Niet inregelen kost ook nog eens veel te veel gas. Wij behalen al jaren een gemiddelde besparing van 10% in woonhuizen, en 20-25% in de zakelijke sectoren.
Verschil woonhuizen en grote gebouwen
Het verschil zit hem alleen maar in de gebruikstijden. Driekwart van de tijd zijn mensen aanwezig in hun huizen, terwijl dat slechts een kwart is in een kantoor, school of gemeentehuis. Zie daar hoe belangrijk het is dat de verwarming 's nachts niet brandt.
Die cv's zouden dus ook ingeregeld moeten zijn, maar het gebeurt veel te weinig. Bij een auto doen we dat jaarlijks, maar voor een cv is zelfs één keer in de tien jaar te veel....
Keuringscertificaat
Echt energie besparen bereikt men als we massaal gaan inregelen. Het zou verplicht moeten zijn; een installatie zou voorzien moeten zijn van een keuringscertificaat.
Keuringscertificaat
Waterzijdig inregelen van verwarminginstallaties zou verplicht moeten zijn, want daarmee bespaar je echt energie. Maar er liggen nog veel hobbels op de weg.