De theorie is belangrijk, maar waterzijdig inregelen leer je vooral in de praktijk. Daarom is het hoofddoel van deze training het inregelen van een cv-installatie met alleen maar radiatoren (vloerverwarming komt later aan bod). Vaak het eigen huis, maar dat hoeft zeker niet. Op de trainingsochtenden komen alle stappen om een huis in te regelen aan bod. Jullie worden daarbij geholpen via hulp op afstand. Daarin kijkt de docent mee via het zogenaamde CV-Dossier (voorheen Woningdossier) dat iedereen van die installatie aan moet leggen. Het zou mooi zijn als iedereen ook bij elkaar in het CV-Dossier kan kijken. Hoe sneller jullie daarmee beginnen, hoe prettiger het werkt.
Het opstellen van een CV-Dossier gaat als volgt:
- Ga naar de webpagina CV-Dossier en naar Aanmeldingsprocedure account aanmaken
- Er wordt een wachtwoord gevraagd. Gebruik allemaal hetzelfde wachtwoord, MERRIEHEUVEL. Dan kan iedereen straks meekijken en meepraten.
- Beantwoord alle vragen. Die zijn in een PDF-document vooraf al uit te draaien.
- Sla het CV-Dossier op, en vooral, vergeet het niet te verzenden. De knop zit onderaan het document.
- teken de komende maanden een plattegrond van de woning, teken de belangrijke onderdelen van de installatie in, en werk toe naar een revisietekening.
Vragen CV-dossier
De vragen die je kunt verwachten, wanneer je een CV-Dossier aanmaakt.
Het belangrijkste van het hele inregelen is het stellen van de juiste diagnose. Dat begint met de waterzijdige balans. Een onbalans ligt bijna altijd aan de basis van een temperatuurprobleem. Jullie kunnen gerust nu al nagaan, of de cv-installatie een waterzijde onbalans heeft.
Zet de volgende stappen
- Draai eerst alle radiatorkranen helemaal open. Zet de kamerthermostaat 15 - 30 minuten in een hoge warmte vragende stand, bijv. 25 graden.
- Loop vervolgens alle radiatoren af. Voel met de hand aan de retour van de radiator (dus niet de aanvoer, want die is overal ongeveer hetzelfde).
- Schrijf op welke verschillen je ervaart bij die onderkanten, beter gezegd, tussen boven en onder. Geef in een schema ook aan hoe ver de radiator van de ketel afstaat, en hoe de retour aangesloten is, met een voetventiel of onderblok, of zonder een van die twee.
- Zet alles in het Woningdossier. Gebruik daarvoor eventueel een Excelsheet, en plaats dat in het tabblad Bestanden.
- Laat de installatie weer afkoelen, en herhaal het experiment eventueel, met enkele 70% van de radiatorkranen dicht.
Nota bene: het is nooit de bedoeling dat het ook 25 graden wordt.
Voor het inregelen heeft de bewoner al een gemiddeld gasverbruik/jaar. Wie wil weten wat het inregelen nou precies betekent voor dat gasverbruik, zal dat gasverbruik per jaar moeten vaststellen. Het enige wat daarvoor nodig is zijn meterstanden, dus geen gasverbruiken. Probeer van de laatste twee, drie jaar meterstanden te vinden. Ze staan sowieso op de jaarlijkse afrekening. Noteer die meterstanden, en het maakt daarbij niet uit of de meter tussentijds vervangen is. Gewoon de echter meterstanden zijn voldoende.
Op de eerste bijeenkomst krijgt iedereen dan een spreadsheet, waarin die meterstanden verwerkt kunnen worden. Nu kan dat nog niet, want die spreadsheet is nog niet helemaal af.