CV Tuning

Waterzijdig inregelen

Temperatuurverschillen in huis zijn meestal het gevolg van een onevenredige verdeling van het ketelwater. Dat stroomt dan bij de ene radiator sneller door dan bij de andere. De snelste radiator geeft meer warmte af, en in zo'n kamer is het dan warmer.

Waterzijdig inregelen stelt die waterstromen in. Het is een eenmalige handeling waarmee men de maximale doorstroomopeningen van (thermostatische) radiatorkranen, voetventielen en onderblokken instelt. Dat moet dan wel kunnen. Gewone radiator- en thermostaatkranen moeten dubbelinstelbaar zijn, en voetventielen en onderblokken zullen enige kwaliteit moeten hebben.

De juiste instelling is afhankelijk van de afstand van de radiator tot de ketel. Hoe verder, hoe minder druk er zal zijn, en hoe groter de opening zal moeten zijn. Die maximale doorstroomopening stelt men in door het binnenwerk van een radiatorkraan in te stellen. Het kan ook door een voetventiel te verdraaien (zie foto). Gebruikers kunnen de kraan daarna nog steeds open en dicht draaien, maar nooit verder open dan de vooringestelde maximale doorstroomopeningen. Wel regelmatig blijven ontluchten. Want lucht blokkeert de doorstroming.

De radiatorcapaciteit

Mensen denken vaak dat een te kleine capaciteit het warmteprobleem veroorzaakt. Soms plaats men dan een grotere radiator, en blijkt dat niets te helpen. Als het water niet in een kleine radiator kan stromen, stroomt het ook niet in een grote. De radiatorcapaciteit is vrijwel altijd groot genoeg!Volgende pagina: CV-Optimalisatie

Vorige pagina: Een waterzijdige balans