Grote gebouwen hebben meer dan alleen een cv-installatie. Luchtbehandeling, ventilatie, koeling en ook een brandmeldinstallatie zijn veel gebruikt. Alles samen noemt men de klimaatinstallatie. Wanneer die aangestuurd wordt door één apparaat, waarin al die regelingen zijn ingebouwd, is dat een gebouwbeheerssysteem (een GBS).
Meestal zijn die gebouwbeheersystemen uitgerust met veel software, en is een beheerder nodig om de instellingen te wijzigen. Soms kan dat op afstand, via een modem, maar dat is niet altijd het geval.
Voordelen
- Wanneer de koeling en de cv tegelijk 'aan' staan, kan dat niet werken. Dan is het makkelijk als alles in een systeem in te stellen is.
- Zeker zo gemakkelijk is het als alle instellingen met één druk op de knop uit te draaien zijn. Je kunt dan rustig achter het bureau nagaan waar de problemen vandaan komen.
- Afstandsbeheer is handig. De beheerder van het installatiebedrijf kan direct ingrijpen, wanneer er iets is. Hij hoeft geen monteur naar het gebouw te sturen.
Nadelen
- Een gebouwbeheersysteem zegt niets over de kwaliteit van de regeling. Het prachtige display suggereert van wel, maar meestal is het deel dat de cv-installatie aanstuurt niet veel meer, en vaak minder dan een eenvoudige huishoudelijke regeling. Vaak kiest men voor een basisconfiguratie, met alleen maar een stooklijn voor dag en nacht. Zoals zo vaak staan de meeste instellingen ook precies zoals op de fabriek bedacht. Men kijkt te weinig naar afwijkende gebouweigenschappen, functies of gebruik.
- Beheerders kijken niet constant mee. Te vaak komt het voor dat storingen niet worden opgemerkt, tot dat iemand vanuit het gebouw de beheerder belt.
Met andere woorden, een gebouwbeheersysteem pretendeert meer dan het is, en geeft de suggestie dat het beheer hiermee overgedragen is naar bijvoorbeeld het installatiebedrijf. Niets is minder waar. Een beheerder op locatie ziet wat er met de verwarming gaande is, en alarmeert veel sneller dan het GBS.