's Avonds of na het werk zetten we de kamerthermostaat van de thermostatische regeling omlaag, zodat de ketel 's nachts niet hoeft te branden. 's Morgens moet dat gebouw dan weer opgewarmd worden, en daarna zal de ketel het huis warm proberen te houden. De ketel en/of warmtepomp doet dat door het verwarmingswater te verwarmen. Zuinig stoken is verwarmen op 3 temperatuurniveaus:
- Niveau 1, 's Ochtends met heet cv-water, om het huis op te warmen.
- Niveau 2, Daarna met lauw tot warm cv-water om het huis warm te houden. Soms kan dat niet, en dan gaat de cv steeds voor een langere periode uit.
- Niveau 3, 's Nachts met koud water. De ketel brandt niet.
Die drie niveaus zijn absoluut noodzakelijk! Installaties die op twee niveaus stoken, doen het niet goed. Ze verstoken teveel gas, en bieden in de regel ook minder comfort. Grote gebouwen waar vijf dagen in de week gewerkt wordt, zijn maandagochtend te koud, en vrijdagmiddag te warm; dankzij dat op twee niveaus verwarmen.....
Helaas stoken veel installaties op twee niveaus:
- Overdag met warm cv-water, om het huis op te warmen en warm te houden.
- 's Nachts met koud of minder warm water; de cv is uit of in nachtverlaging.
Weersafhankelijke regelingen stoken altijd op twee niveaus. Wat gebeurt is dat het eerste en tweede niveau gecombineerd zijn in één niveau. Het cv-water krijgt een temperatuur waarmee het te langzaam warm kan worden; niet hoog genoeg. Maar wel weer zo hoog, dat de kamertemperatuur daarmee niet vast gehouden wordt, maar steeds omhoog loopt. Het gebouw wordt te langzaam warm, en als het dan eenmaal warm genoeg is, wordt het te warm. Zulke installaties hebben altijd thermostaatkranen, en die houden gelukkig het teveel aan warmte wat tegen, maar echt goed wordt het nooit.
Ook zoneregelingen verwarmen op twee niveaus. Ze zorgen altijd voor een hoge watertemperatuur.
Drie temperatuurniveaus van het water, over 6 dagen in beeld. Op de tweede en derde dag wordt niet verwarmd.