Het gasverbruik is overdag nauwelijks te beïnvloeden, hoewel iedereen weet dat een lagere binnentemperatuur minder stookkosten tot gevolg heeft. Ook weet iedereen dat het beter is om de deuren en ramen dicht te houden. Als ze open staan vliegt de warmte eruit.
Soms kan men de kamerthermostaat een graadje lager instellen. Dat helpt best veel. Een verandering van 21 °C naar 20 °C zorgt voor een daling van het gasverbruik van 7%. Vandaar de jaarlijkse actie Warme Truien Dag op scholen.
Veelal onbekend is het fenomeen, dat een mens 's morgens minder warmte nodig heeft dan 's avonds. Aan het begin van de dag zijn we uitgeslapen, en beginnen we energiek. Het hoeft niet zo warm te zijn. Aan het eind van de dag, vooral na het avondeten, zijn we al redelijk uitgeblust, en heeft het lichaam veel bloed nodig om het eten te verteren. Dat stroomt dan naar maag en darmen. De spieren en de huid krijgen wat minder, en daarvan krijgen we het koud.
Laat die overdag wat oplopen. Stel dat u nu de hele dag een temperatuur ingesteld heeft van 21 °C, dan kunt u vrijwel zeker starten met een temperatuur van 20 °C, 's middags naar 20,5 °C gaan, en pas na het avondeten 21 °C instellen. Dat is zuiniger, en de meeste mensen ervaren dit ook als comfortabeler.